Zittend plassen levert medische discussie www.zittendplassen.nl Medisch

Welkom bij zittendplassen.nl

Bestellen

In het nieuws

Stickers op maat

Scholen

Bedrijven

Medisch

Waar te plakken?

Colofon/Voorwaarden

www.zittendplassen.nl

Medisch

Over zittend plassen is behoorlijk wat onderzoek gedaan.

De resultaten spreken elkaar soms tegen.

Hieronder volgen snel verwijzingen naar onderzoeken met korte samenvatting.

Voor vrouwen is het zeker beter om zittend te plassen.

Voor mannen is het bewijs minder duidelijk, maar het is in elk geval niet slecht en het is een stuk schoner!

Onderzoek studenten Leids Universitair Medisch Centrum

Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit bestudering van de wetenschappelijke literatuur op dit gebied. Onderzoekers van het LUMC publiceerden de resultaten op 22 juli in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 

Bij veel mannen groeit de prostaat bij het ouder worden. De plasstraal wordt hierdoor minder krachtig en er kan urine achterblijven in de blaas. Hierdoor kunnen blaasontsteking en blaasstenen ontstaan. “Sommige artsen adviseren dan om zittend te plassen, maar tot vandaag was hier geen bewijs voor”, vertelt Ype de Jong, vijfdejaars geneeskundestudent in het LUMC en gedeelde eerste auteur van het artikel. 

LUMC-studenten Ype de Jong, Hans Pinckaers en Robin ten Brinck hebben de wetenschappelijke artikelen die er op dit gebied zijn onder de loep genomen. Onder leiding van uroloog prof. Lycklama à Nijeholt en epidemioloog dr. Dekkers selecteerden zij elf studies met een vergelijkbare, kwalitatief goede opzet.

Krachtiger straal

Uit een statistische analyse hiervan blijkt dat mannen met plasproblemen vanwege een vergrote prostaat gebaat zijn bij zittend plassen. Er blijft minder urine in de blaas achter, en er lijkt een krachtiger straal te zijn, terwijl de plastijd korter lijkt te worden. “Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen”, verklaart De Jong.

Bekkenbodem

Prostaatproblemen ontstaan bij mannen al vanaf middelbare leeftijd, en zijn gerelateerd aan het ouder worden. “Van de mannen boven de tachtig heeft zo’n 90 procent plasklachten vanwege een vergrote prostaat. Zij zijn vaak niet goed ter been en kunnen bang zijn om te vallen. Hierdoor spannen zij de spieren in de bekkenbodem extra aan en wordt leegplassen van de blaas nog lastiger.”

Medicatie

Medicijnen die de spierspanning rond de blaas verminderen kunnen verlichting geven. Maar De Jong en mede-auteurs laten nu zien dat het effect van zittend plassen bijna net zo groot is. “Wij raden patiënten echter niet aan met medicijnen te stoppen. Waarschijnlijk werkt een combinatie van medicatie en zitten bij het plassen het beste”, aldus De Jong.

Het artikel is op PLOS ONE te lezen (DOI: 10.1371/journal.pone.0101320). 

Wikipedia

Zegt over mannen:

Thuis wordt ook door sommige mannen zittend geplast. Een reden hiervoor kan zijn dat zij dit comfortabeler of hygiënischer vinden of dat de constructie van het toilet dit vereist. Meer van belang echter is het feit dat uit onderzoek is gebleken dat door zittend plassen de urineleider - die achter de prostaat om loopt - minder druk uitoefent op de prostaat en daardoor wordt ontzien. Dit draagt bij aan het voorkomen dan wel uitstellen van prostaatproblemen op latere leeftijd.

Over vrouwen staat hier in dit verband niets.

Lees het volledige artikel

Staand plassen is ongezond (trouw, 2010)

Tineke van Heuveln, bekkenfysiotherapeut in het AMC, windt er geen doekjes om:

staand plassen is ongezond. Voor mannen en vrouwen. Waarom?
„Simpel, je blaas leegt zich beter wanneer je zit. Bij ieder mens bevindt zich van stuitje tot schaambeen de bekkenbodemspier. Die fungeert als een soort schokdemper voor de organen van het kleine bekken: blaas, darmen en baarmoeder. Om te plassen, poepen en baren moet de bekkenbodem zich ontspannen want er moet iets uit.

Staand kun je je bekkenbodem minder goed ontspannen, dus leegt de blaas zich minder goed. Dat kan tot problemen leiden, zoals het bekende ’nadruppelen’ en blaasontsteking.”

 

Lees het volledige artikel op trouw.nl

Of ook leuk:

De column over Staand plassen die de aanleiding was

Nieuwsblad.be

Zittend plassen is bij mannen niet gezonder dan staand plassen, leert een test van 'Ook getest op mensen (op een, belgische televisie)'. Vrouwen die 'helikopteren' of boven de bril hangen zijn wél fout bezig.

De test is gedaan met een tweeling die daarvoor beide gingen plassen. 

Er is daar ook een spettermeting gedaan!

Lees het artikel:

Zittend plassen is níet gezonder

 

 


een kruisbestuivings website

privacy